Kraken Efsanesi Nedir? Kraken...

Kraken Hakkında Bilgiler

İnsanın değerli özelliklerinden merak etme ve anlamlandırma çabası tarih boyunca süregelmiştir. Gördüklerinin ve bilmediklerinin hikayesini anlatmak isteyen insan, mitolojinin temelini oluşturur. Ateşi, toprağı, yurdunu, hatta kıtaları keşfetmesinin ardından sıra yüzyıllardır merak edilen büyük bilinmezliğe gelir: Deniz ve okyanuslara. Gemilerin ve donanmaların gelişmesiyle sayıları artan mürettebatlar, açıklarda tecrübe ettiklerini karadaki tanıdıklarına anlatmış, böylece birçok mitolojik hikaye baş göstermiştir.

Bu hikayelerin ürünlerinden biri olan Kraken, devasa bir ahtapot veya kalamar olarak tanımlanabilir. 1180 yılından itibaren Norveç kıyı halkına korku salmaya başlayan bu yaratık öylesine büyükmüş ki vücudunu kara zannedip demir atmaya çalışanlar, hatta gemisiyle beraber bütün olarak yutulanlar olurmuş. Kollarıyla yarattığı dalgalar gemileri devirir, çıkardığı ses dalgaları okyanusun dibinde depremlere neden olurmuş. Efsaneler o kadar büyük ve detaylıymış ki yaratığın fizyolojik özellikleriyle ilgili ayrıntılara rastlamak bile mümkünmüş.

Örneğin, Kraken yakaladığı balıkları üç aya yakın bir sürede ancak sindirebilmekteymiş. Bir sonraki öğünü için ise balıkları teker teker avlamak yerine onların kendisine gelmesini sağlarmış. Nasıl mı? Midesinde kalan sindiremediği kısımları denize kusarak çevresindeki suyu bulanıklaştırır ve oluşan kokuyla yeni balıkları kendisine çekermiş. Her ne kadar mide bulandırıcı olsa da bu yöntem, birçok denizcinin Kraken’in avlanma bölgelerine giderek toplanan balıklardan nasibini almasını da sağlarmış.

Sadece bir efsane olarak tarihe karışması muhtemel olan bu yaratığın hikayesi, 1853 yılında Danimarka kıyılarına çıkmış bir kafadanbacaklının bulunmasıyla faklı bir boyut kazanmıştır. Halk arasında Dev Kalamar olarak bilinen, bilimsel adıyla Architeuthis dux, Kraken’in kökenini oluşturan canlı olarak kendine bilimde ve mitolojide yer bulmuştur. Hakkındaki araştırmalar halen sürmekte olan Dev Kalamar’ın 18 metre uzunluğuna ulaşabildiği ve hayvanlar aleminin en büyük gözüne sahip olduğu gibi bazı kilit bilgiler kesinlik kazanmıştır. Bu devasa gözleri kalamarın derin sularda bile iyi görmesini sağlamaktadır. Öyle ki, doğadaki iyi serbest dalıcılardan biri olduğunu bildiğimiz İspermeçet balinası ile aynı derinliklerde bulunduğu, hatta balinadan kaçtığı videolar elde edilmiştir. Devasa boyutuna rağmen bilim dünyasında gizemini koruyan Dev Kalamar, insanları varlığıyla şaşırtmaya devam etmektedir.

YORUM BIRAKIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Google Play’den İndir

Mobil uygulamamızı indirerek, Android
işletim sistemine sahip cihazınızdan
eğlenceli ve keyifli sohetin tadını çıkartın!

Apple Store’dan İndir

Mobil uygulamamızı indirerek, IOS işletim
sistemine sahip cihazınızla eğlenceli ve
keyifli sohbetin tadını çıkartın!

error: Content is protected !!